Novinky na blogu

Jak vybrat stínící tkaninu na plot




Obtěžují vás pohledy sousedů a kolemjdoucích nebo pro sebe a svou zahradu jen chcete trochu stínu? Stínící sítě sice nevyhrají žádnou designovou cenu, ale váš problém vyřeší nejrychleji a určitě nejlevněji.

Stínící tkanina je navíc velmi odolná, nevadí ji mráz ani vysoké teploty. Bez problémů vydrží i nechtěné postříkání zahradní chemií. Je netoxická, zdravotně nezávadná a recyklovatelná. Vybrat si u nás můžete klasickou zelenou stínící tkaninu nebo méně častou černou či grafitovou variantu. Máme sítě pro ploty s výškou od 100 do 170 cm.

Jakou zvolit míru zastínění

Pokud chcete svůj pozemek uzavřít před pohledy zvenčí, protože na něm máte například bazén, zvolte tkaninu se zastíněním minimálně 90%. 90% zastínění v praxi znamená, že člověk musí stát a důkladně se snažit tkaninou prohlédnout, aby viděl obrysy na druhé straně. Při chůzi není vidět nic. Silnější zastínění 95% nebo 100% pak znamená už prakticky kompletní neprůhlednost.

Nezapomínejte ale, že stejně tak jako nikdo neuvidí skrz váš plot dovnitř, neuvidíte s nepropustnou sítí ani vy ven. Někdy i tohle bývá motivem pro nákup sítě, například, když je vedle vaší zahrady staveniště nebo vedlejší pozemek chátrá a nechcete na něj koukat.

Někdy se ale stává, že si lidé kvůli touze po soukromí pořídí neprůhlednou síť a pak zjistí, že jim výhled ven chybí. Rozmyslete si, zda opravdu chcete neprůhlednou tkaninu nebo vám stačí varianta se zastíněním kolem 60%, přes kterou uvidíte obrysy okolí.

Tkanina může sloužit i jako mechanická překážka například před stříkajícím blátem z blízké cesty, před prachem nebo jako větrolam. I zde je plně dostačující tkanina se zastíněním kolem 60%. Menší úroveň zastínění ocení i většina rostlin.

image

Jak upevnit stínící tkaninu na plot

Nejlépe poslouží klasické stahovací pásky. Abychom vám ulehčili práci, ke každé stínící síti u nás dostanete zdarma až 200 stahovacích pásků v odpovídající velikosti i barvě.

Kvalitní stínící sítě na plot mají po svém obvodu už připravená zpevněná oka. Do každého z nich patří jedna stahovací páska případně jiné vázací materiály jako drátky nebo provázky. Oka by měla být od sebe zhruba 25 cm a doporučujeme využít opravdu všechna. Tkaninu s nimi lépe napnete, pevněji a rovnoměrněji sedí na plotě a lépe také odolává silnému větru.

Právě napnutí je při instalaci klíčové. Buďte opravdu precizní a přivazujte ji po celém obvodu nahoře i dole. Na plotě by měla sedět co nejpřesněji bez vln nebo prověšení. Ty by mohly způsobit poškození tkaniny nebo plotu při silnějším větru.

Pokud je vás plot na větrném místě, zvažte i připevnění uprostřed. Zde nemusíte pásky umisťovat s takovou hustotou jako na krajích. Postačí připevnit vždy u sloupků a na pár místech mezi nimi.

Publikováno v kategorii: Zahrada